Architecten

Aanvankelijk zou de oude fabriek met watertoren moeten wijken voor nieuwbouw maar in 1995 besloot Stadsdeel Oud-Zuid een ontwerpwedstrijd uit te schrijven, waarbij naast een nieuwbouwgedeelte ook het oorspronkelijke gebouw behouden zou moeten blijven. Uit de vijf inzendingen won het ontwerp van Köther, Salman en Koedijk Architecten. De oude fabriek bleef in hun ontwerp behouden en was op ingenieuze wijze opgenomen in een nieuwbouwcomplex. Daarnaast sprak de verscheidenheid van woningtypen aan in hun ontwerp. Het deels gerestaureerde en deels nieuwgebouwde geheel werd in de loop van 1999 opgeleverd.

Köther, Salman en Koedijk Architecten hebben zich bij de naamgeving van het project laten inspireren door de laatste gebruiker van het oude gebouw: Indoor lampen. Daarnaast doet de oude watertoren nog herinneren aan vervlogen tijden: ooit was het gebouw een "wasscherij".
De opdracht voor de ontwerpwedstrijd was het oude gebouw zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast was de opdracht zoveel mogelijk verschillende appartementen te maken voor een groep mensen die houdt van stedelijk wonen.

De architecten zijn hier wonderwel in geslaagd. De 69 appartementen kennen maar liefst 20 verschillende sterk in afmeting en vorm variërende woningplattegronden. De woningen in de oude fabriek hebben het karakter van een loft. Het geheel is onder opdrachtgeverschap van Woningstichting De Principaal uitgevoerd en opgeleverd in 1999. De opdrachtgever is voor dit project beloond met de Rijksprijs voor Excellent Opdrachtgeverschap.

Project Omschrijving

Waar de orthogonale structuur van het Overtoomse Veld op de fabriekjes en bedrijven aan de Schinkel stuit kenmerkt de Sloterkade zich door een flexibele rooilijn en een grote verscheidenheid aan bouwhoogten en breedten. Het complex sluit aan bij deze karakteristieken. Een voormalige lampenfabriek en de watertoren van een wasserij annex ververij zijn met de nieuwbouw opgenomen in en groot wooncomplex. De schaal van het blok wort gerelativeerd door twee grote openingen: de toegangspoort en de uitsparing in de nieuwbouw met zijn spectaculaire loopbrug en balkons. De poort accentueert tevens dat de nieuwbouw bijna letterlijk boven het bestaande gebouw zweeft.
Het bestaande gebouw is geschikt gemaakt voor grootstedelijke loftwoningen met een verdiepingshoogte van 4 meter. In de nieuwbouw worden 2 tot 3-laagse stadswoningen ontsloten vanaf de straat; daarboven bevinden zich corridorwoningen die optimaal profiteren van het uizicht over het water en de middagzon aan het rustige binnengebied.

Bezoek de website van: Köther, Salman en Koedijk Architecten

Fotos

Bovenstaande foto's zijn afkomstig van de website van Köther, Salman en Koedijk Architecten.